Αρχική σελίδα
 

 
Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Είναι απαραίτητο να απευθυνθεί κανείς άμεσα στο γιατρό, όταν η ενδιαφερόμενη τραυματισμένη περιοχή πρήζεται γρήγορα, υπάρχει έντονος πόνος και δεν είναι δυνατή η χρήση του μυ. Ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής, αλλά δεν παρατηρείται βελτίωση μια δυο μέρες μετά το συμβάν, είναι πάντα καλό να συμβουλεύεται κανείς το γιατρό.

Η περιγραφή του συμβάντος και η ιατρική εξέταση αρκούν, συνήθως, για την πραγματοποίηση της διάγνωσης. Όταν υπάρχει υποψία μυϊκής κάκωσης, χρήσιμη είναι η εκτέλεση ενός υπερηχογραφήματος, που επιτρέπει την καλύτερη αξιολόγηση της σοβαρότητας του τραυματισμού. 

Στην περίπτωση των επαγγελματιών αθλητών πραγματοποιείται, συνήθως, και μια μαγνητική τομογραφία (ΜRI) που επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης της κάκωσης και την πρόβλεψη του χρόνου αποκατάστασης.

Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Σε ήπια περιστατικά μπορεί κανείς να περιμένει πριν ζητήσει ιατρική συμβουλή, ωστόσο, σε περίπτωση που ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε να παρεμποδίζει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες ή εάν η προσβεβλημένη περιοχή είναι κόκκινη, πρησμένη και ζεστή, καλό είναι να απευθυνθεί άμεσα σε έναν γιατρό.

Με βάση το ιατρικό ιστορικό και την περιγραφή των συμπτωμάτων, ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί τη διάγνωση της τενοντίτιδας. Η επίσκεψη παρέχει περαιτέρω ενδείξεις στο γιατρό, ο οποίος μπορεί να ζητήσει την εκτέλεση ενός υπερηχογραφήματος και, ενδεχομένως, μιας ακτινογραφίας.

Η τελευταία δεν είναι σε θέση να απεικονίσει τους τένοντες, ωστόσο η πραγματοποίησή της μπορεί να είναι χρήσιμη, προκειμένου να αποκλειστούν ορισμένες συνθήκες σχετικές με την τενοντίτιδα. Αντίθετα, πολύ σπανιότερα είναι απαραίτητη η προσφυγή στη μαγνητική τομογραφία, η οποία επιτρέπει τον εντοπισμό βλαβών στους τένοντες

Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Ο πόνος, η διόγκωση και ο συμβιβασμός στη λειτουργικότητα πρέπει να οδηγήσουν στην άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Με βάση το ιατρικό ιστορικό και την εξέταση, ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί μια βλάβη στους χόνδρους, αν και, στην περίπτωση του γονάτου, είναι συχνά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τα συμπτώματα ενός τραυματισμού των χόνδρων από εκείνα ενός τραυματισμού στον μηνίσκο.

Στην ουσία, η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με βεβαιότητα προσφεύγοντας στις διαγνωστικές εξετάσεις. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) επιτρέπει τη λεπτομερή εξακρίβωση βλαβών που αφορούν, εκτός από τους μαλακούς ιστούς, και τα οστά (οστεοχονδρίτιδα). Αντίθετα, όταν η βλάβη περιορίζεται μόνο στο χόνδρο, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μην είναι σε θέση να την απεικονίσει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω της αρθροσκόπησης, μιας διαγνωστικής αλλά και χειρουργικής διαδικασίας, η οποία προβλέπει την εισαγωγή, μέσω μιας μικρής τομής, ενός οργάνου οπτικών ινών στην αρθρική κοιλότητα και επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης.


Διαβάστε περισσότερα...
 
Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Αιτία του συνδρόμου είναι η συμπίεση του νεύρου

Αυτή μπορεί να προκληθεί από διάφορες συνθήκες, αν και η πιο πιθανή είναι η διόγκωση του καλύμματος των τενόντων που διέρχονται μέσα από το κανάλι του καρπού μαζί με το νεύρο.

Ορισμένες εργασιακές δραστηριότητες ευνοούν την εμφάνιση αυτής της πάθησης, ειδικά όταν περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κάμψεις και διατάσεις των τενόντων, σε συνδυασμό με έντονη προσπάθεια, για παρατεταμένες περιόδους. Πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο είναι όσοι χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια, όπως οι ράπτες, οι δακτυλογράφοι, οι εργάτες, ιδιαίτερα αν η εργασία απαιτεί τη διατήρηση των χεριών σε λυγισμένη θέση. ΓιΆ αυτό το λόγο, η συχνότητα της πάθησης συνδέεται άμεσα με τη διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και την κακή στάση που πολλά άτομα υιοθετούν κατά τη χρήση του ποντικιού και του πληκτρολογίου.

Η εμφάνιση της πάθησης μπορεί, επίσης, να ευνοηθεί ή να εξαρτηθεί από την παρουσία άλλων νόσων, όπως, για παράδειγμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη και η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου. Τέλος, υπάρχουν άτομα στα οποία ο καρπιαίος σωλήνας είναι εκ φύσεως πιο στενός από το κανονικό και, ως εκ τούτου, έχουν αυξημένη προδιάθεση για να προσβληθούν από το σύνδρομο.

Υπάρχουν ακόμα δύο παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες κινδύνου. Ο πρώτος αφορά το φύλο: οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες να προσβληθούν από το σύνδρομο, με αποκορύφωμα την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με την κληρονομική προδιάθεση: οι πιθανότητες να αναπτύξει κανείς το σύνδρομο αυξάνονται, αν κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει ήδη προσβληθεί από αυτό. Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Με το πέρασμα των χρόνων οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα μαξιλαράκια που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων και που ενεργούν ως “αμορτισέρ”, γερνούν, αφυδατώνονται και χάνουν την ελαστικότητά τους.

Κατά συνέπεια, παρατηρείται μια αύξηση του μηχανικού στρες στο οποίο υποβάλλονται οι σπόνδυλοι, οι οποίοι μπορεί να παράγουν οστεόφυτα, ενώ και οι περιβάλλοντες σύνδεσμοι καθίστανται λιγότερο εύκαμπτοι.

Μεταξύ των αιτιών των διαδικασιών αυτών είναι σίγουρα το γήρας: μελέτες έχουν αποδείξει ότι ακτινολογικές ενδείξεις αυχενικής αρθροπάθειας παρατηρούνται στο 13% των ανδρών μεταξύ των 30 και των 40 χρόνων και στο 100% των 70άρηδων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες είναι το 5% στα 40 χρόνια και το 96% στα 70.

Εκτός από την ηλικία και το φύλο, άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προσβολής από αυχενική αρθροπάθεια είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί, συνήθως επαγγελματικής φύσεως, και η παρουσία συνθηκών που μπορεί να ευνοήσουν την αστάθεια της αυχενικής μοίρας. Ακόμα και παλαιότεροι τραυματισμοί στο λαιμό, πιθανόν διαπιστωμένοι αρκετά χρόνια αργότερα, είναι δυνατόν να προδιαθέσουν την αυχενική αρθροπάθεια. Επιπλέον, υφίσταται η κληρονομική προδιάθεση, ενώ και το κάπνισμα θεωρείται ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου.

Διαβάστε περισσότερα...
 

<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>