Αρχική σελίδα
 

 
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Η θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο του πόνου και στην ελάττωση της φλεγμονής, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στις δραστηριότητες. Εάν τα συμπτώματα είναι μέτρια, μπορεί να είναι επαρκής η ανάπαυση, η εφαρμογή πάγου και η χρήση ενός αντιφλεγμονώδους.

Προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή των τενόντων, μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη η τοπική έγχυση κορτιζόνης, που επιτρέπει την ελάφρυνση του πόνου. Πρέπει, ωστόσο, να έχει κανείς υπόψην του ότι η υπερβολικά συχνή προσφυγή στην έγχυση κορτιζόνης μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής, καθώς το φάρμακο είναι δυνατόν να προκαλέσει μια εξασθένηση των τενόντων.

Η ιδανική προσέγγιση στην αποκατάσταση προβλέπει την αποχή από τις δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, την εκτέλεση ασκήσεων για την έκκεντρη ενδυνάμωση του μυ και τη διέγερση της ανακατασκευής του κολλαγόνου διαμέσου των μασάζ και των διατάσεων. Υφίστανται διάφορες μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε η Hilterapia για τη θεραπεία των τενοντίτιδων.

Πρόκειται για την περίπτωση της θεραπείας της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας, στην οποία αποδείχτηκε ανώτερη του λέιζερ χαμηλής ενέργειας, ενώ άλλες μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της στην αγωγή ασθενών με προβλήματα λόγω φόρτωσης του ώμου, ασθενών με επικονδυλίτιδα και στις τενοντίτιδες διαφόρων περιοχών του σώματος.

Εκτός από την εγγύηση μιας γρήγορης ρύθμισης του πόνου, αυτή η θεραπεία επιτρέπει, γενικά, μια πιο σύντομη ανάρρωση και μια πρόωρη επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα. Η βιοδιεγερτική δράση που ασκείται από την Ηilterapia ευνοεί τις διαδικασίες ανακατασκευής του κολλαγόνου που οδηγούν στην ανασυγκρότηση ενός υγιούς τένοντα.

Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Η χειρουργική επέμβαση μέσω αρθροσκόπησης θεωρείται η αποτελεσματικότερη θεραπεία. Μπορεί, ωστόσο, αρχικά να προταθεί μια προσέγγιση λιγότερο επεμβατική, συντηρητικής φύσεως, όπως η χορήγηση χονδροπροστατευτικών φαρμάκων (και ενδοαρθρικά), ή η θεραπεία με λέιζερ, του οποίου αξιοποιούνται οι βιοδιεγερτικές ιδιότητες.

Η πρόσφατη δυνατότητα διάθεσης ενός YAG παλμικού λέιζερ Νεοδυμίου, το οποίο είναι σε θέση να δρα σε βάθος (Hilterapia), ώθησε στην πραγματοποίηση μελετών, πολλές από τις οποίες είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Μια προκαταρκτική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με τραυματισμό στο χόνδρο του γονάτου, οι οποίοι έπρεπε να υποβληθούν σε δύο διαδοχικές αρθροσκοπήσεις: στο διάλειμμα μεταξύ των δύο διαδικασιών πραγματοποίησαν έναν κύκλο θεραπείας Hilterapia.

ΕπΆ ευκαιρία της δεύτερης αρθροσκόπησης, ήταν δυνατόν να παρατηρηθεί μείωση της φλεγμονής, αύξηση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη του χόνδρου και, στις περιοχές που είχαν επωφεληθεί από την πρώτη αρθροσκόπηση, σχηματισμός χόνδρινου ιστού. Βέβαια, ο βαθμός ανταπόκρισης στη θεραπεία εξαρτιόταν από την ηλικία του ασθενούς και τη βαρύτητα της βλάβης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στον τομέα της χειρουργικής αντιμετώπισης των, περιορισμένης έκτασης, τραυματισμών των χόνδρων. Ένα ενδεχόμενο θεραπείας συνίσταται σε μια διαδικασία που προβλέπει την πρόκληση μικροσκοπικών θραύσεων στο οστό που βρίσκεται κάτω από τον χόνδρο. Ωστόσο, μια αδυναμία αυτής της μεθόδου είναι το γεγονός ότι επιτυγχάνει την επιδιόρθωση των βλαβών μέσω της παραγωγής ουλώδους και όχι χόνδρινου ιστού. Μια δεύτερη τεχνική συνίσταται στην αυτομεταμόσχευση χονδροκυττάρων: στην πράξη, κατά τη διάρκεια της πρώτης αρθροσκοπικής διαδικασίας, πραγματοποιείται η λήψη μικρών κομματιών χόνδρου, τα οποία καλλιεργούνται για να παράγουν νέα χονδροκύτταρα, που στη συνέχεια εμφυτεύονται. Μια τρίτη δυνατότητα είναι η λήψη μεγαλύτερων τμημάτων χόνδρου από περιοχές της αρθρικής επιφάνειας που δεν υποβάλλονται σε καταπόνηση, προκειμένου να μεταφερθούν στο σημείο της βλάβης, από όπου προηγουμένως έχει αφαιρεθεί ο φθαρμένος ιστός.

Πρόκειται για διαδικασίες που, προφανώς, ενδείκνυνται αν η πληγείσα περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και ο ασθενής είναι νέος, ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι, κατά την αξιολόγηση των ενδείξεων για τις διαδικασίες αυτές, θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, εκτός της ηλικίας: αυτό σημαίνει ότι η προσφυγή σε αυτές τις επεμβάσεις μπορεί να εκδείκνυται περισσότερο για έναν εξηντάχρονο με έναν ελαφρύ τραυματισμό, παρά για έναν σαραντάχρονο, πάσχοντα από μια σοβαρή αρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει ολόκληρη την άρθρωση.

Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Όταν τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παραπάνω αρχίσουν να παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα, ενδείκνυται η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής. Εάν παραβλεφθούν, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκληθεί βλάβη στο νεύρο, η οποία δύσκολα αποκαθίσταται

Ο γιατρός μπορεί να υποψιαστεί την ύπαρξη της πάθησης, βάσει της περιγραφής των συμπτωμάτων και της ιατρικής εξέτασης.

Εκτός από την εξακρίβωση των χρονικών περιόδων κατά τις οποίες εμφανίζονται τα συμπτώματα και της περιοχής στην οποία εκδηλώνονται (για παράδειγμα η εμπλοκή του μικρού δαχτύλου υποδηλώνει μια αιτία διαφορετική από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα), ο γιατρός μπορεί να εξετάσει την ευαισθησία των δαχτύλων, ή ακόμα να ελέγξει την εμφάνιση πόνου κατά την κάμψη ή την πίεση του καρπού.

Εάν υπάρχει υποψία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, η βασική εξέταση για τη διάγνωση της πάθησης του νεύρου είναι το ηλεκτρομυογράφημα. Εάν ο γιατρός το θεωρεί απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει την πραγματοποίηση ενός υπερηχογραφήματος.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Καλό είναι να απευθυνθεί κανείς στο γιατρό, όταν ο πόνος αρχίσει να χειροτερεύει και να συνοδεύεται, ενδεχομένως, από μούδιασμα στους βραχίονες.

Αφού ο γιατρός συγκεντρώσει πληροφορίες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του πόνου, εξετάζει την ακαμψία του λαιμού, κουνώντας το κεφάλι και κάμπτοντάς το στο πλάι. Προκειμένου να διαπιστώσει ενδεχόμενη δυσλειτουργία των νεύρων, τα οποία, εξερχόμενα από τη σπονδυλική στήλη, κατέρχονται κατά μήκος των βραχιόνων μέχρι τα χέρια, εξετάζει τα αντανακλαστικά και ελέγχει την ευαισθησία.

Σε γενικές γραμμές, απαιτείται ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης, που είναι σε θέση να αποκαλύψει την ύπαρξη ανωμαλιών, όπως τη μείωση της απόστασης μεταξύ των σπονδύλων ή την παρουσία οστεοφύτων (οστικών προεκβολών).

Ορισμένες φορές μπορεί να είναι απαραίτητη μια πιο λεπτομερής εξέταση της κατάστασης της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κανείς να προσφύγει στην αξονική τομογραφία (CT) ή στη μαγνητική τομογραφία (ΜRI) που επιτρέπουν τη διαπίστωση της κατάστασης των μεσοσπονδύλιων δίσκων, της ενδεχόμενης παρουσίας κήλης του δίσκου και της κατάστασης των συνδέσμων. Στην περίπτωση που παρατηρούνται συμπτώματα στους βραχίονες, συνιστάται η εκτέλεση ενός ηλεκτρομυογραφήματος.

Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Εκτός από την περίπτωση του απλού “γυρίσματος”, στις άλλες περιπτώσεις ενδείκνυται η επίσκεψη στο γιατρό, καθώς μια ακατάλληλη αντιμετώπιση ενός διαστρέμματος 2ου και 3ου βαθμού μπορεί να σημαίνει την εδραίωση μιας μακροχρόνιας βλάβης ή χρόνιου πόνου στην άρθρωση.

Σε κάθε περίπτωση, όταν η κινητικότητα της παθούσας άρθρωσης καθίσταται αδύνατη, λόγω του πόνου ή της αστάθειας, είναι απαραίτητη η άμεση αναζήτηση βοήθειας από ειδικό.

Το λεπτομερές ιστορικό σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, η εξέταση της προσβεβλημένης άρθρωσης και η εκτέλεση ορισμένων παθητικών κινήσεων της άρθρωσης επιτρέπουν στο γιατρό να εξακριβώσει την έκταση της κάκωσης. Χρήσιμη είναι η εκτέλεση μιας ακτινογραφίας, που καθιστά δυνατό τον αποκλεισμό της ύπαρξης ενδεχόμενων καταγμάτων, ενώ οι εξετάσεις που επιτρέπουν τη λεπτομερή εξακρίβωση της κάκωσης είναι το υπερηχογράφημα και, για μια ενδεχόμενη εκβάθυνση, η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Διαβάστε περισσότερα...
 

<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>