Αρχική σελίδα
 

 
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Η κατάλληλη προπόνηση εξασφαλίζει τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, που ευθύνονται για τους τραυματισμούς των χόνδρων. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυϊκών ομάδων που βρίσκονται γύρω από την άρθρωση, συμβάλλουν στην αύξηση της σταθερότητας και στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών.
Σε γενικές γραμμές, η σταθερότητα της άρθρωσης είναι σημαντική.

Εάν κανείς έχει υποστεί μια προηγούμενη κάκωση στην άρθρωση, από την οποία εξακολουθεί να υφίσταται βλάβη στους συνδέσμους, και η οποία συμβιβάζει τη σταθερότητα της άρθρωσης, θα έπρεπε να διορθώσει το πρόβλημα αν επιθυμεί να συνεχίσει να εξασκεί ένα άθλημα που καταπονεί την άρθρωση.

Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, αν και οι ελαφρές μορφές αντιμετωπίζονται με συντηρητική θεραπεία που βελτιώνει τα συμπτώματα.

Ωφέλιμη είναι η χρήση ενός νάρθηκα που ακινητοποιεί τον καρπό. Η εφαρμογή του κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Σε περίπτωση που το σύνδρομο σχετίζεται με την παρουσία μιας φλεγμονής, μπορεί να είναι χρήσιμη η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Επίσης η έγχυση κορτιζόνης, η οποία μειώνει το τοπικό οίδημα, συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου.

Αυτές οι θεραπείες έχουν αποτέλεσμα στις ελαφρές περιπτώσεις. Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, πρέπει κανείς να καταφύγει στη χειρουργική θεραπεία. Η επέμβαση συνίσταται στη διάνοιξη του εγκάρσιου συνδέσμου, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου και, κατά συνέπεια, η εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Στις ελαφρές και μέτριες περιπτώσεις μπορεί, επίσης, να βοηθήσει η φυσιοθεραπευτική αγωγή. Ενδείκνυται η προσφυγή στους υπέρηχους, η ιοντοφόρεση και η θεραπεία λέιζερ.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας λέιζερ στη βελτίωση, όχι μόνο της κλινικής εικόνας, αλλά και της αγωγιμότητας των νεύρων, που μετριέται με το ηλεκτρομυογράφημα. Συγκεκριμένα, η θεραπεία με το λέιζερ Nd-YAG υψηλής έντασης (Hilterapia) προσφέρει προηγμένες δυνατότητες, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου.

Εκτός από τη βελτίωση της κλινικής εικόνας, την ανακούφιση του πόνου, την ανάπτυξη της ευαισθησίας και την αύξηση της δύναμης στα χέρια και στα δάχτυλα, η έρευνα κατέγραψε βελτίωση των χαρακτηριστικών της φλεγμονής, που επαληθεύτηκαν μέσα από τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος και του ηλεκτρομυογραφήματος. Από την έρευνα διαφαίνεται, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν στο χρόνο, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνεται περαιτέρω κλινική βελτίωση 3 μήνες μετά τη θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Η θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο του πόνου και στην αποφυγή πρόκλησης βλαβών στις νευρικές δομές.

Στις ήπιες περιπτώσεις είναι ωφέλιμη η χρήση ενός μαλακού αυχενικού κολλάρου που εξασφαλίζει περιορισμένη κινητικότητα του λαιμού και μειώνει τον ερεθισμό των νεύρων. Στην πορεία, καθώς παρατηρείται βελτίωση των συμπτωμάτων, το κολλάρο μπορεί να εφαρμόζεται μόνο όταν πραγματοποιούνται απαιτητικές δραστηριότητες. Η πρόσληψη αντιφλεγμονωδών/αναλγητικών φαρμάκων ελαφρύνει τον πόνο, ενώ μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης των μυών του λαιμού.

Συστήνεται, επίσης, η λήψη μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, ειδικά σε ασθενείς που παρουσιάζουν μυϊκούς σπασμούς, ενώ, στην περίπτωση πόνου στις ρίζες των νεύρων, ενδείκνυται η χορήγηση κορτιζόνης για σύντομο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ των φυσιοθεραπειών ωφέλιμες είναι οι έλξεις, οι οποίες, ωστόσο, έχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για ορισμένους ασθενείς. Εάν εκτελεστούν σωστά, φαίνεται να εγγυώνται τη βελτίωση των συμπτωμάτων για ένα ποσοστό, το οποίο, σύμφωνα με μια μελέτη, υπερβαίνει το 80% των περιπτώσεων.

A¶λλες προτεινόμενες θεραπείες περιλαμβάνουν τους υπέρηχους, την ηλεκτροθεραπεία TENS και τη θεραπεία με λέιζερ. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το λέιζερ HILT, το οποίο, λόγω των γρήγορων αναλγητικών ιδιοτήτων του, επιτρέπει την ταχεία εξασθένηση των συμπτωμάτων. 

Σπανίως συστήνεται και η χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις σοβαρής συμπίεσης της ρίζας ενός νεύρου ή του ίδιου του νωτιαίου μυελού.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Η εφαρμογή παγοκύστης για διάρκεια 20 λεπτών 3-4 φορές τη μέρα και η άμεση ακινητοποίηση της άρθρωσης είναι δύο ενέργειες στις οποίες πρέπει πάντα να προβαίνει κανείς σε περίπτωση διαστρέμματος.

Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πόνος. Στα πιο ήπια διαστρέμματα 1ου βαθμού, αρκεί συνήθως η εφαρμογή ενός ελαστικού επιδέσμου, ενώ στις κακώσεις 2ου βαθμού ενδείκνυται η ακινητοποίηση για τουλάχιστον 20-30 μέρες, προκειμένου να επιτραπεί η αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί ο αρθρικός θύλακας και οι σύνδεσμοι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζεται συνήθως γύψινος νάρθηκας. Στην περίπτωση, τέλος, ολικής ρήξης συνδέσμου (διάστρεμμα 3ου βαθμού), μπορεί να κριθεί απαραίτητη η προσφυγή στη χειρουργική επέμβαση.

Η λειτουργική αποκατάσταση μπορεί να ευνοηθεί με τη φυσιοθεραπεία: μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε ποδοσφαιριστές που είχαν υποστεί διάστρεμμα 2ου βαθμού στον αστράγαλο, απέδειξε ότι η προσφυγή στη θεραπεία λέιζερ, συμπληρωματικά με τα κλασικά προστατευτικά μέτρα (ακινητοποίηση, πάγος, επίδεση και ανύψωση), βοηθάει στην ταχύτερη μείωση του οιδήματος μέσα σε 24, 48 ή 72 ώρες από τον τραυματισμό.

Χάρη στην αναλγητική και βιοδιεγερτική δράση του, το λέιζερ HILT® αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο στην επίσπευση της αποκατάστασης της άρθρωσης και στη θεραπεία των τραυματισμένων συνδέσμων.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη σε αθλητές αγωνιστικού επιπέδου με κακώσεις 1ου βαθμού στους πλάγιους συνδέσμους του αστραγάλου, έγινε σύγκριση μεταξύ της Hilterapia® και του λέιζερ CO2. Στους αθλητές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το YAG παλμικό λέιζερ Νεοδυμίου υψηλής ενέργειας (Hilterapia®) επιτεύχθηκε ταχύτερη επίλυση του πόνου και του οιδήματος, με αποτέλεσμα να επισπευθεί η επιστροφή τους στον αγωνιστικό χώρο. Στην πράξη, η Hilterapia® εξασφάλισε μέσα σε 3 εβδομάδες τα αποτελέσματα που με το λέιζερ CO2 θα επιτυγχάνονταν μετά από 6.

Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Η θεραπεία προβλέπει την ανάπαυση του αγκώνα, την εφαρμογή πάγου και την πρόσληψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σε συνδυασμό με φυσιοθεραπείες, μεταξύ των οποίων η θεραπεία λέιζερ, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Σημαντική είναι, επίσης, η διόρθωση ενδεχόμενων λανθασμένων κινήσεων του βραχίονα, είτε βελτιώνοντας την τεχνική, στην περίπτωση των τενιστών, είτε βρίσκοντας εργονομικές λύσεις που επιτρέπουν την εκτέλεση των κινήσεων χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο πόνος δεν υποχωρεί, είναι πιθανό ο γιατρός να προτείνει την έγχυση κορτιζόνης, η οποία μειώνει τη φλεγμονή και συμβάλλει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, παρόλο που αυτή η θεραπεία φαίνεται να πλεονεκτεί λόγω της άμεσης δράσης, μακροπρόθεσμα είναι προτιμότερη η προσφυγή στη φυσιοθεραπεία.

Μερικές από τις προτεινόμενες μεθόδους είναι οι υπέρηχοι, η κινησιοθεραπεία, η χειροπρακτική, ο βελονισμός, η ιοντοφόρεση και η θεραπεία λέιζερ. Χρήσιμα είναι, επίσης, το βαθύ, κατά πλάτος μασάζ και η λειτουργική επανεκπαίδευση με stretching και ενδυνάμωση των εκτεινόντων μυών του καρπού. Η πρόσφατη δυνατότητα θεραπείας με το νέο λέιζερ Νd-YAG υψηλής έντασης (Hilterapia) προσφέρει πλεονέκτημα στους ασθενείς με επικονδυλίτιδα η οποία δεν καταπολεμάται με άλλες θεραπείες.

Αυτό απέδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άτομα προσβεβλημένα από επικονδυλίτιδα για διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων, τα οποία προηγουμένως είχαν δοκιμάσει και άλλου είδους θεραπείες. Ήδη μετά τις πρώτες 5 συνεδρίες παρατηρήθηκε μια ελαφρά μείωση του πόνου, ενώ, μετά το τέλος του πλήρους κύκλου των 10 συνεδριών, ο πόνος μειώθηκε περαιτέρω.
Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η πρόωρη επιστροφή σε μια έντονη δραστηριότητα πριν την πλήρη ανάρρωση μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της πάθησης.

Διαβάστε περισσότερα...
 

<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>