Αρχική σελίδα
 

 
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Διάφοροι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση ενός τραυματισμού ή μιας βλάβης των τενόντων.

Εκτός από τους σπάνιους οξείς τραυματισμούς, κατά τους οποίους, στην προσπάθεια π.χ. επανόρθωσης από μια πτώση, η κεφαλή του βραχιονίου μπορεί να “τεντώσει” τους τένοντες τραυματίζοντάς τους, υπάρχουν τα πιο συνήθη τραύματα λόγω υπέρχρησης. Μπορεί να οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις ανύψωσης των βραχιόνων ή έντονη προσπάθεια λόγω άρσης βαρών.

Οι τένοντες μπορεί να φλεγμαίνουν, γεγονός που συμβαίνει σε αθλητές που υποβάλλουν τους ώμους σε συνεχή ένταση (τενίστες, ρίπτες ακοντίου, αθλητές της υδατοσφαίρισης, του βόλεϊ, του μπάσκετ), ενώ μπορεί να συμβεί και σε άτομα που ασχολούνται με συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (ξυλουργοί, ελαιοχρωματιστές).

Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, όταν κανείς ανυψώνει και εκτείνει τον βραχίονα, ο διαθέσιμος χώρος μέσα στον οποίο βρίσκεται το πέταλο στροφέων μειώνεται και, κατά συνέπεια, οι τένοντες μπορεί να “εγκλωβιστούν” μεταξύ των οστών της ωμοπλάτης. Ορισμένα άτομα έχουν ένα εκ γενετής “κατασκευαστικό ελάττωμα” στην ωμοπλάτη: ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το πέταλο στροφέων είναι πολύ στενός, γεγονός που οδηγεί σε βλάβες των τενόντων.

Μακροπρόθεσμα, αν η τενοντίτιδα δεν θεραπευτεί, προκαλεί την εξασθένιση των τενόντων, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και τη ρήξη τους. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ηλικία: με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες φθείρονται και υπόκεινται ευκολότερα σε μικροτραυματισμούς.

Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να παρατηρηθεί μια εναπόθεση ασβεστίου στις προσβεβλημένες περιοχές• πρόκειται για την κλασική περίπτωση της ασβεστοποιού περιαρθρίτιδας του ώμου.

Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff, dott. Franco Marchetti

Πρόκειται για αρκετά συνήθη ατυχήματα, τα οποία, ευτυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλούν βλάβες ελαφράς μορφής.

Ο μυς μπορεί να υποστεί θλάση, όταν η εφαρμοζόμενη δύναμη είναι μεγαλύτερη από εκείνη που μπορεί να αντέξει ή επειδή δεν είναι προετοιμασμένος για την προσπάθεια που καλείται να επιτελέσει ή, ακόμα, επειδή είναι ήδη καταπονημένος λόγω υπερβολικής χρήσης.

Πρόκειται για καταστάσεις που παρατηρούνται όταν ο μυς τεντώνεται υπερβολικά ή με αιφνίδιο τρόπο ή όταν συσπάται έντονα και ξαφνικά. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν ολισθαίνει κανείς σε μια λεία επιφάνεια ή όταν σηκώνει ένα βαρύ αντικείμενο με λανθασμένη τεχνική. Ορισμένοι μύες είναι πιο επιρρεπείς από άλλους στο να υποστούν θλάση. Πρόκειται για τους μύες της κνήμης, του μηρού και της μέσης.

Οι ακόλουθες συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση θλάσης:

  • Ελλιπής προπόνηση: είναι πιο εύκολο να υποστεί κανείς μια μυϊκή θλάση εάν ασκεί μια αθλητική δραστηριότητα χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος
  • Ελλιπής προθέρμανση: πριν την ενασχόληση με μια απαιτητική σωματική δραστηριότητα είναι απολύτως απαραίτητη η προετοιμασία των μυών, το κατάλληλο ζέσταμά τους και η εκτέλεση ασκήσεων stretching 
  • Επίφοβα αθλήματα: ορισμένες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, άλματα και τρέξιμο, εκθέτουν περισσότερο από άλλες στον κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών
  • Κούραση. Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα: ένας καταπονημένος μυς “παραδίνεται” πιο εύκολα, όταν εκτεθεί σε μια δύναμη ικανή να τον τεντώσει υπερβολικά
  • Παλαιότεροι τραυματισμοί: ένας μυς που έχει ήδη υποστεί μια κάκωση στο παρελθόν έχει μειωμένη ελαστικότητα
  • Το κρύο: η εξάσκηση ενός αθλήματος σε χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλει στη μείωση της ελαστικότητας των μυών.
Διαβάστε περισσότερα...
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Οι πιο σημαντικές αιτίες της τενοντίτιδας είναι αναμφισβήτητα οι παλαιότεροι τραυματισμοί και οι μικροτραυματισμοί που οφείλονται στην υπερβολική χρήση των τενόντων κατά την επαγγελματική δραστηριότητα ή κατά την άθληση. Σε γενικές γραμμές, ο πόνος είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής ή μικρών τραυματισμών που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του συνδετικού ιστού.

Προφανώς, και το πέρασμα του χρόνου παίζει σημαντικό ρόλο, είναι, μάλιστα, γεγονός ότι συχνά η τενοντίτιδα παρουσιάζεται σε άτομα μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένα, στα οποία οι τένοντες χάνουν την ελαστικότητά τους, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή στους τραυματισμούς.

Είναι ευνόητο ότι άτομα που ασκούν δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες και ακραίες κινήσεις συγκεκριμένων σημείων του σώματος, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από τενοντίτιδα. Έτσι, ένας τενίστας έχει περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από μια επικονδυλίτιδα, που θα πλήξει το χέρι με το οποίο παίζει, ο ποδοσφαιριστής είναι πιο εκτεθειμένος στις φλεγμονές των τενόντων των ποδιών, όπως, για παράδειγμα, των προσαγωγών, περισσότερο από τον Αχίλλειο τένοντα, ενώ οι αθλητές που εξασκούν ένα άθλημα που προβλέπει συχνά άλματα μπορoύν να προσβληθούν ευκολότερα από τενοντίτιδα της επιγονατίδας.

Η λανθασμένη τεχνική είναι μια από τις κύριες αιτίες των παθολογιών των τενόντων. Επίσης, κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις μπορεί να συνοδεύονται από την εμφάνιση τενοντίτιδας. Πρόκειται για την περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή ορισμένων άλλων ρευματικών παθήσεων.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Hilterapia editorial staff,dott. Franco Marchetti

Η εμφάνιση αλλοιώσεων στο χόνδρο που καλύπτει την επιφάνεια των οστών που έρχονται σε επαφή σε μια άρθρωση, μπορεί να είναι συνέπεια ενός τραυματισμού ή να εξαρτάται από εκφυλιστικά φαινόμενα.

Η χονδροπάθεια μπορεί να εκδηλωθεί στους αθλητές που υποβάλλουν τις αρθρώσεις τους (συνήθως εκείνες που υποστηρίζουν φορτία) σε επαναλαμβανόμενες καταπονήσεις.

Ορισμένες συνθήκες μπορούν να εκθέσουν την άρθρωση σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί τραυματισμούς των χόνδρων. Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι η προϋπάρχουσα κατάσταση αρθρικής αστάθειας, φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί σε έναν αθλητή που συνεχίζει την αθλητική δραστηριότητα παρουσία τραυματισμού των συνδέσμων, για παράδειγμα του γονάτου.

Επίσης, μια αλλοίωση των φυσιολογικών αρθρικών δομών είναι δυνατόν να ευνοήσει τη φθορά του χόνδρου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της χονδροπάθειας της επιγονατίδας, στην οποία παρατηρείται αλλοίωση της τροχιάς ολίσθησης της επιγονατίδας σε σχέση με το μηριαίο οστό. Κατά την κίνηση, η επιγονατίδα βρίσκεται σε μια πλάγια θέση σε σχέση με τη φυσιολογική, επομένως δυσλειτουργεί. Κατά συνέπεια, ο χόνδρος που καλύπτει την επιφάνεια όπου η επιγονατίδα έρχεται σε επαφή με το μηριαίο οστό, φθείρεται.

Διαβάστε περισσότερα...
Redazione Hilterapia®

ENERGY  FOR HEALTH - CENTRO FORMAZIONE HILTERAPIA ®

Hilterapia.it è un'iniziativa di ASAcampus, Dipartimento Ricerca Scientifica  di ASA  presso il dipartimento di Fisiopatologia Clinica dell'Università di Firenze.

Raccoglie informazioni e servizi utili a quanti sono alla ricerca di una risposta al proprio problema osseo-articolare e muscolo-scheletrico oltre a notizie, eventi legati a HILT®, High Intensity Laser Therapy, ed informazioni sui centri italiani che la praticano.

 
GERENZA:

Titolo  ENERGY FOR HEALTH. Registrata presso il Tribunale di Vicenza n°1146/07 del 18/06/07
Periodicità MENSILE WEB con edizioni plurime e multiformi
Carattere Scientifico
Proprietario
ASA s.r.l. via Volta 9, Arcugnano (VI)
Legale Rappresentante
Dott. Luigi Corti
Luogo di Pubblicazione ARCUGNANO (VI)
Tecnica di diffusione Sito web www.hilterapia.it
Service Provider ALICOM SRL
Data di iscrizione 18 giugno 2007

 

Direttore responsabile:

Dott. Luigi Corti
Radioterapia - I.O. V. - IRCCS Padova
 
Redazione:

Dott. Alessandro Valent
Specialista in Medicina fisica e della Riabilitazione

Dott. Franco Marchetti
Medico di Medicina Generale e Giornalista Scientifico

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
 

<< Αρχική < Προηγ. 11 Επόμ. > Τελευταία >>